יום רביעי, 13 בנובמבר 2013

גם אני הבנתי שכריתת עצים היא הכרחית עבור הסביבה


מי שמכיר אותי מילדות לא יאמין שדווקא אני, טבעונית ומחבקת עצים ידועה, תומכת כיום במידה מסוימת בפעולות של כריתת עצים. אך יחד עם זאת, אדם בוגר ומושכל חייב לדעת כיצד לשנות את השקפת עולמו כאשר יש צורך בכך. במילים אחרות, אני לא חושבת שצריך להימנע בכל מחיר מכריתת עצים, ויש לי סיבות טובות להאמין בזה.

כריתת עצים


כדאי להתחיל מהבסיס ולהבין מהיכן מגיעה מלכתחילה ההתנגדות לכריתה. העצים היו קיימים כאן לפנינו ויישארו גם אחרינו, על אף זיהום האוויר ומאמצי ההשמדה העצמית בהם אנו מתמחים. עצים גדלים בכל איזור המאפשר זאת, ולא זקוקים ליותר משמש ומים על מנת לצמוח. העצים שימשו אותנו לכל אורך ההיסטוריה וסיפקו לנו הגנה, ביטחון ומשאבים. לרובנו אין מספיק סבלנות, ידע או פרספקטיבה על מנת להעריך את תפקידו של העץ, ולכן בחיי היום יום אנו מעדיפים להתעלם מהם. יחד עם זאת, שאלת העצים עולה לעיתים קרובות בהקשר של כריתה במרחב הפרטי והציבורי.

רק בעלי רישיון יכולים לכרות עצים


החוק מתיר כריתת עצים רק למי שמחזיק ברישיון מיוחד מטעם הגורם המוסמך. בניגוד למה שנהוג לחשוב, לא כל אחד יכול לתפוס מסור, ולהתחיל לכרות איזשהו עץ שמפריע לו. החוק מבין היטב את החשיבות של עצים, ועושה הכל על מנת למנוע כריתות לא רצויות. כריתה ללא רישיון היא עבירה פלילית ודינה מאסר וקנס. תקנות היערות קובעות כי הקרן הקיימת לישראל היא הגוף היחיד המוסמך לתת רישיונות לכריתה של עצים מוגנים בכל הארץ, מלבד הערים הגדולות (ירושלים, חיפה ותל אביב) בהן פועל אגף מיוחד האחראי על שדרות וחצרות הבתים.

עוד למדתי בשנים האחרונות כי רישיון כריתת עצים חייב לכלול את הפרטים הבאים:

  • -          חותמת הגורם הממונה
  • -          תאריך בתוקף
  • -          מקום הכריתה
  • -          סיבת הכריתה
  • -          מין העץ
  • -          מועד ההובלה
  • -          שם הקבלן המבצע
  • -          מספר רכב תואם


מתי נדרשת כריתה?


חשוב לי להדגיש כי אסור בשום פנים ואופן לכרות עצים ללא רישיון כאשר מדובר בשמורות טבע ושמורות יער מוכרזות. יחד עם זאת, עצם קיומו של הרישיון מעיד על כך שלעיתים נדרשת כריתה. אי אפשר להתעלם מהנזקים הנגרמים כתוצאה מעץ אדיר מימדים, אשר שורשיו חודרים אל מערכת הביוב ופוגעים באיזון האקולוגי. יש עצים המביאים לבזבוז מים וכרוכים בעלות כספית אדירה. את החיסכון על העץ אפשר להפנות לטובת משאבים אחרים, כגון שמירה על איכות הסביבה הקיימת, טיפוח גנים, שתילת דשא טבעי, ביטול נתיבי תחבורה מזהמים ועוד.

לדעתי, הדרך היחידה להתמודד עם השינויים בכדור הארץ היא להבין את החסרונות והיתרונות המגולמים בכל פעולה אנושית. גם אם לעיתים פעולות אלו נראות בלתי הגיוניות ואפילו לא מוסריות, חשוב לבדוק אותן בפרספקטיבה רחבה כדי לדעת מה עומד מאחוריהן. 

אין תגובות:

הוסף רשומת תגובה