יום רביעי, 13 בנובמבר 2013

גם אני הבנתי שכריתת עצים היא הכרחית עבור הסביבה


מי שמכיר אותי מילדות לא יאמין שדווקא אני, טבעונית ומחבקת עצים ידועה, תומכת כיום במידה מסוימת בפעולות של כריתת עצים. אך יחד עם זאת, אדם בוגר ומושכל חייב לדעת כיצד לשנות את השקפת עולמו כאשר יש צורך בכך. במילים אחרות, אני לא חושבת שצריך להימנע בכל מחיר מכריתת עצים, ויש לי סיבות טובות להאמין בזה.

כריתת עצים


כדאי להתחיל מהבסיס ולהבין מהיכן מגיעה מלכתחילה ההתנגדות לכריתה. העצים היו קיימים כאן לפנינו ויישארו גם אחרינו, על אף זיהום האוויר ומאמצי ההשמדה העצמית בהם אנו מתמחים. עצים גדלים בכל איזור המאפשר זאת, ולא זקוקים ליותר משמש ומים על מנת לצמוח. העצים שימשו אותנו לכל אורך ההיסטוריה וסיפקו לנו הגנה, ביטחון ומשאבים. לרובנו אין מספיק סבלנות, ידע או פרספקטיבה על מנת להעריך את תפקידו של העץ, ולכן בחיי היום יום אנו מעדיפים להתעלם מהם. יחד עם זאת, שאלת העצים עולה לעיתים קרובות בהקשר של כריתה במרחב הפרטי והציבורי.

רק בעלי רישיון יכולים לכרות עצים


החוק מתיר כריתת עצים רק למי שמחזיק ברישיון מיוחד מטעם הגורם המוסמך. בניגוד למה שנהוג לחשוב, לא כל אחד יכול לתפוס מסור, ולהתחיל לכרות איזשהו עץ שמפריע לו. החוק מבין היטב את החשיבות של עצים, ועושה הכל על מנת למנוע כריתות לא רצויות. כריתה ללא רישיון היא עבירה פלילית ודינה מאסר וקנס. תקנות היערות קובעות כי הקרן הקיימת לישראל היא הגוף היחיד המוסמך לתת רישיונות לכריתה של עצים מוגנים בכל הארץ, מלבד הערים הגדולות (ירושלים, חיפה ותל אביב) בהן פועל אגף מיוחד האחראי על שדרות וחצרות הבתים.

עוד למדתי בשנים האחרונות כי רישיון כריתת עצים חייב לכלול את הפרטים הבאים:

  • -          חותמת הגורם הממונה
  • -          תאריך בתוקף
  • -          מקום הכריתה
  • -          סיבת הכריתה
  • -          מין העץ
  • -          מועד ההובלה
  • -          שם הקבלן המבצע
  • -          מספר רכב תואם


מתי נדרשת כריתה?


חשוב לי להדגיש כי אסור בשום פנים ואופן לכרות עצים ללא רישיון כאשר מדובר בשמורות טבע ושמורות יער מוכרזות. יחד עם זאת, עצם קיומו של הרישיון מעיד על כך שלעיתים נדרשת כריתה. אי אפשר להתעלם מהנזקים הנגרמים כתוצאה מעץ אדיר מימדים, אשר שורשיו חודרים אל מערכת הביוב ופוגעים באיזון האקולוגי. יש עצים המביאים לבזבוז מים וכרוכים בעלות כספית אדירה. את החיסכון על העץ אפשר להפנות לטובת משאבים אחרים, כגון שמירה על איכות הסביבה הקיימת, טיפוח גנים, שתילת דשא טבעי, ביטול נתיבי תחבורה מזהמים ועוד.

לדעתי, הדרך היחידה להתמודד עם השינויים בכדור הארץ היא להבין את החסרונות והיתרונות המגולמים בכל פעולה אנושית. גם אם לעיתים פעולות אלו נראות בלתי הגיוניות ואפילו לא מוסריות, חשוב לבדוק אותן בפרספקטיבה רחבה כדי לדעת מה עומד מאחוריהן. 

יום רביעי, 21 באוגוסט 2013

5 דברים שחשוב לדעת לפני שאתם מחליטים לגזום את העץ בגינה לבד

כריתת עצים היא פעולה הדורשת מיומנות ושימוש בארגז כלים מתאים. למרות אזהרות חוזרות ונשנות, רבים מנסים לבצע גיזום של עצים בגינה לבדם. על מנת למנוע נזקים בלתי הפיכים או פגיעה גופנית חמורה, חשוב לדעת מספר דברים מראש:

כריתת עצים


1. הגבלות חוקיות – החוק בישראל מגביל פעולות רבות של כריתת עצים. ישנה רשימה מסודרת של עצים מוגנים אותה חשוב להכיר לפני שמתחילים בגיזום. יש לציין כי ההגבלה תקפה הן לגבי עצים הנמצאים במרחב הציבורי, והן לגבי עצים במרחב הפרטי. במילים אחרות, חל איסור חמור על כריתת עצים מוגנים – אפילו אם הם נמצאים בגינה הפרטית. חשוב לדעת זאת על מנת לא להסתבך עם החוק או עם פקידי היערות המוסמכים על ידי הקרן הקיימת לישראל.

2. הבדל בין כריתה לגיזום – כל מי שמחליט לבצע גיזום עצים בגינה לבדו צריך להכיר את ההבדלים בין פעולה פשוטה כזו, לבין כריתת עצים מוחלטת. ברוב המקרים הגיזום נעשה למטרות אסתטיות בלבד. הגיזום הוא של ענפים ועלים בלבד, ואינו קשור אל הגזע. לעומת זאת, בכריתה יש צורך בניסור מאסיבי של בסיס העץ. הכריתה מתבצעת רק לאחר שעות עבודות ודורשת אמצעים מתקדמים.

3. פינוי – ברמה המעשית, חשוב להכין מראש את אמצעי הפינוי של העלים והענפים עוד לפני שמתחילים בגיזום העץ. לא תמיד קל לעשות זאת באופן עצמאי משום שהשקיות עלולות להיות כבדות, אך בשום פנים ואופן אין לוותר על פינוי מסודר. הפינוי של הענפים והעלים נועד על מנת למנוע פגיעה בסביבה, נפילות על עוברי אורח או נזקים לציוד, לרכבים ולבתים.

4. בריאות העץ – לפני שמחליטים לגזום את העץ בגינה לבד חשוב לדעת מה בכלל גוזמים. המטרה היא לגזום ענפים ועלים מתים, או ענפים שמסתבכים זה מזה. יש להימנע מגיזום אגרסיבי, ולא מדויק אשר יפגע גם בעץ וגם במראה הכללי של הגינה. אם אתם אוהבים עצים אך בכל זאת רוצים לעצב אותם כרצונכם, בצעו את הגיזום באמצעות כלים עדינים המתאימים למשימה. הימנעו משימוש במספריים או בסכיני מאכל, והקפידו על גיזום אשר יאפשר לעץ להמשיך ולצמוח בצורה בריאה.  

5. סכנה וכללי בטיחות – עצים הגדלים ללא פיקוח או מעורבות של גנן מקצועי עשויים להפוך לסכנה. במקרים כאלו גם כריתת עצים או גיזום לא יעזרו. אם הענפים מתקרבים אל חוטי חשמל, גדלים פרא על המדרכה או מתחילים להרים את המרצפות, עצרו את הגיזום וחייגו אל אנשי מקצוע.

הפקידו את המשימה בידיים הנכונות


גיזום עצים יכול להיחשב לפעילות תחזוקה תקינה ורגילה של הגינה, אך לא תמיד זה המצב. נחמד לבצע מדי פעם גיזום עדין, ולמנוע מהגינה לצבור עלים מתים. מצד שני, יש מקרים רבים בהם אנשי המקצוע יידעו לעשות את העבודה בצורה יעילה וטובה יותר.


לסיכום, לפני שאתם מחליטים לגזום את העצים בגינה לבד עליכם לבדוק את החוק, להכיר את כללי הכריתה, לבצע פינוי מסודר, להקפיד על בריאות העץ ולשמור על כללי הבטיחות. 

יום שלישי, 30 ביולי 2013

כל ילד צריך עץ עם זכרונות


כמעט את כל הילדות שלי העברתי בתוך בית גדול במושב בשרון. חוץ מהמרחבים הפתוחים, החיות והאווירה הקיבוצית, מה שהכי זכור לי מאותו מושב הוא העץ הגדול בפתח הבית.
ממש לפני הכניסה ולצד שער הכניסה אל בית הוריי עמד עץ בגודל עצום. אף ילד בשכונה לא התייחס אל העץ הזה ברצינות, אבל אני ממש התחברתי אליו. יש לציין את העובדה שהייתי בן יחיד, ולא תמיד היה לי חבר לשחק איתו, ולכן העץ תפקד בתור ידיד לעץ צרה. אף אחד בזמנו לא דיבר איתי על כריתת עצים, ולכן אפילו לא חשבתי שזו אופציה. רק אחרי שעזבתי את הבית של ההורים והגעתי לביקור שגרתי, שמתי לב שהעץ פשוט נעלם.

כריתת עצים

המשמעויות של כריתת עצים


מסתבר שכריתת עצים היא חלק בלתי נפרד מהחובות של המדינה. עצים אשר אינם נכרתים בזמן הנכון עשויים לפגוע בסביבה, ליצור נזקים בלתי הפיכים ולסכן חיים של אנשים. אך יחד עם זאת, התקשיתי להשלים עם העובדה שהעץ הנדיב שלי פשוט נכרת. הרי בסופו של דבר, העץ היה העד היחיד שלי לאירועים מכוננים:

א. זה עץ עם מלא זכרונות ילדות, משפחה, אהבה, ידידות, רומנטיקה, צער, שמחה, אכזבות, אושר ותסכול.

ב. העץ היה שם בפעם הראשונה שהתנשקתי עם חן, הוא היה לידי אחרי שרבתי עם אבנר והוא הצל עליי כשניסיתי לברוח מהבית (ושרדתי כמעט 14 דקות).

ג. העץ ליווה אותי בכל בוקר בדרך לבית ספר וקיבל את פניי כאשר חזרתי הביתה.

ד. על העץ הזה חרטתי את הסמל של מכבי תל אביב אחרי עונת הדאבל של 1995/1996, על העץ הזה ניסיתי לבנות בית, ועל העץ הזה תליתי בלונים ביום העצמאות.

מעגל החיים שלי ושל העצים


אז כן, מסתבר שגם אדם מבוגר יכול להתבאס מכריתת עצים. היום אני בן 32, יש לי ילד בן 5 ואישה אוהבת. אני גר בתל אביב ועובר מדי יום על פני מאות עצים בדרך לעבודה. אחת לכמה זמן אני חושב על הילדות שלי בהקשרים שונים, ופשוט לא מצליח לדמיין את הבית של ההורים בלי העץ.


את האהבה שלי לעץ ההוא תרגמתי לקריאת ספרות על עצים ופרחים. למרות שפעם לא הייתי מזהה את ההבדל בין עץ לימון לבין קקטוס, היום אני יכול למנות תוך מספר שניות רשימה של לפחות 20 סוגי עצים בארץ ובעולם. בקיצור, הבנתי שכריתת עצים היא בסך הכל סגירת מעגל של הטבע. כמו שאף אדם לא יכול לחיות לנצח, כך גם המסלול של העצים צריך להסתיים בשלב מסוים. למזלם וגם למזלנו, עצים מסוימים חיים מאות שנים ומלווים מיליוני ילדים ברחבי העולם. אולי אני כבר לא אהיה הילד מהסיפור על העץ הנדיב, אבל אני ללא ספק יכול להזדהות איתו. 

יום שלישי, 18 ביוני 2013

כריתת עצים מתוך פרספקטיבה של פעילים ירוקים


פעילי איכות הסביבה אינם בעד כריתת עצים, ואף מצהירים על כך בכל הזדמנות. אחד העקרונות החשובים ביותר של הפעילים הוא שמירה על מצב הסביבה הקיים, עם מינימום התערבות של בני האדם. הפעילים נוקטים צעדים בירוקרטיים, מחאתיים ולעיתים אפילו אנרכיסטיים, על מנת למנוע כריתת עצים. בנוסף, ניתן לראות פעילות של ארגוני איכות סביבה במקומות שונים בעולם. עד לפני מספר שנים התקשו הפעילים להגיע אל ערבות דרום אמריקה או מרחבי אוסטרליה, אך כיום כבר מדובר על חלק בלתי נפרד מפריסת הפעילות שלהם.

כריתת עצים - אופק גיזום



למרות האמור לעיל, הבעיה העיקרית של פעילים ירוקים עם כריתת עצים היא הפרת האיזון האקולוגי. בניגוד למה שנהוג לחשוב, ברוב הארגונים הירוקים הסטנדרטיים לא חל איסור גורף על כריתה, וזאת בשל מספר סיבות:

א. בטיחות - גם בארגונים הירוקים יודעים היטב שעצים עשויים להוות מפגע בטיחותי. עם כל הכבוד לסביבה ולבעלי החיים, מפגעים בטיחותיים הנוצרים כתוצאה מעץ מט ליפול או בעצים הסמוכים לכבלים חשמליים מחייבים טיפול מהיר. גם עצים רקובים הם סכנה לציבור, ולכן הארגונים הירוקים לוקחים זאת בחשבון.

ב. מזיקים - פעילים ירוקים מבינים היטב כי ישנם מזיקי עצים אשר יכולים לסכן את בני האדם. מזיקים אלו אינם מרפים מן העץ, ולא ניתן להעביר אותם ממקום למקום. לאחר קבלת אישור מפקיד היערות של הקרן הקיימת לישראל ניתן לפקח על הכריתה, להבטיח מינימום של פגיעה בסביבה, ואף לאפשר צמיחה של עצים חדשים.

ג. מחלות - פעילים ירוקים מכירים את הטבע טוב יותר מרוב האנשים, ולכן לוקחים בחשבון את הנושא של מחלות. ישנם סוגים מסוימים של עצים חולים אשר אותם לא ניתן לרפא. יתרה על כך, עצים אלו מהווים סכנה עבור עצים אחרים, ולכן הכריתה היא הפעילות הסביבתית המומלצת ביותר. אבסורד עד כמה שזה נשמע, כריתה היא חלק בלתי נפרד מהשמירה על הטבע, במידה והיא מתבצעת בצורה נכונה ומבוקרת.


קבלת אישורים לכריתה ושמירה על אינטרס משותף



בכל הנוגע לפעילות הכריתה והגיזום בישראל, קק"ל היא זו שאחראית על מתן אישורים. לא מדובר על תחום פרוץ וישנו מעקב אדוק אחר פעולותיהם של כורתים ללא הסמכה או רישיון. יש לציין, כי במקרים של קינון עטלפים, חדירת שורשים למערכת הביוב או הסתרה של השמש לא מתקבל אישור כריתה ומסתפקים בגיזום בלבד. מערכת היחסים המשולשת הזו בין הקרן הקיימת לישראל, פעילי איכות הסביבה והתושבים מעידה על סולידריות ועל אינטרס משותף.


היחס של פעילים ירוקים אל כריתת עצים מגוון יותר מכפי שנהוג לחשוב. סביר להניח כי גם בעתיד יעלו לדיון סוגיות סוערות לגבי כריתה של עץ כזה או אחר, אך בסופו של דבר אפשר להיות אופטימיים, ולמצוא דרכים לשמירה על הרמוניה.

יום רביעי, 12 ביוני 2013

חדשות מהעולם: עצי אורן בסכנת הכחדה

האם עצי האורן תחת סכנה קיומית?

ככל הנראה הולכת להיות בעיה לעץ האורן הקנדי (whitebark pine) שנמצא במערב ארצות הברית וקנדה. העץ שרגיל להרבה מים וחיי בר. העץ מתקשה להפרות את עצמו עם זרעיו ועל פי מחקרים של ארגון המדע העולמי, נמצא בסכנת הכחדה.



לקריאת כל הכתבה 


יום רביעי, 29 במאי 2013

כך תבצעו כריתה של עץ משפחתי אהוב


כריתת עצים היא פעולה המלווה את האדם משחר האנושות. בני אדם זקוקים לסביבה מסוימת על מנת לקיים את החיים שלהם, ולכן נדרשים להתמודד בין היתר עם צמחיה, עצים וענפים מסוכנים. יחד עם זאת, לעיתים כריתה של עץ כוללת לא מעט שיקולים רגשיים. כריתת עץ משפחתי אהוב הנמצא בחצר של הבית או בכניסה לרחוב יכולה ליצור עוגמת נפש רבה, וזאת בשל מספר סיבות:
  • -          העץ מלווה אותנו שנים רבות
  • -          העץ הוא חלק בלתי נפרד מהנוף של השכונה
  • -          עצים מסבים אושר רב עבור ילדים המשתמשים בהם לצרכי משחק והנאה

מצד שני, חשוב לזכור שהכריתה של העץ תאפשר שמירה על בטיחות העוברים והשבים, תמנע תקלות בחשמל ובתשתיות המים, ותייצר סביבת מגורים מוגנת יותר. כל הסיבות הללו מעלות את השאלה איך מתמודדים עם כריתה של עץ משפחתי אהוב, והאם ניתן לשמר את זכרונו.


ההיסטוריה של העץ והמשפחה



הדרך הנכונה להתמודד עם כריתת עצים אהובים היא קודם כל להכין את בני המשפחה. אפשר לאסוף את הילדים סביב העץ, לקרוא על סוג העץ ומאפייניו, ולספר חוויות אישיות הקשורות אליו. במידה ומדובר על עץ אשר נמצא בסביבת המשפחה שנים רבות, מאוד מומלץ להזמין גם חברים ומכרים אשר רגילים להתארח בצילו של העץ. הכנות מהסוג הזה יקלו על הילדים להיפרד מהעץ, ויאפשרו גם להורים להתכונן אל היום שאחרי הכריתה.

כריתת עצים


עוד דרך אותה מומלץ לאמץ לקראת כריתת עצים אהובים היא להדגיש את היתרונות של הכריתה. אפשר להתייעץ עם אנשי מקצוע, להסביר לילדים עד כמה עץ פראי בחצר יכול להיות מסוכן, ולבקש מהם להציע פתרונות אחרים. בני המשפחה צריכים להיות שלמים עם ההחלטה לכרות את העץ, אך עדיין לייחס לו את החשיבות הראויה. בסופו של דבר, עצים הם חלק מהטבע וכל כריתה מלווה במידה מסוימת בויתור אישי.


שימור זיכרון לאחר כריתת עצים



מלבד הכנות לקראת הכריתה עצמה, ההתמודדות כוללת גם שימור של הזיכרון. ילדים שאוהבים לצייר ישמחו לתעד את מראה העץ, כאשר את התמונה ניתן לתלות בחצר או בתוך הבית. את המראה של עצים מאסיביים הנכרתים בצורה מקצועית ניתן לשמר בעזרת פינת זיכרון הכוללת אבנים, פרחים או שלט קטן. חשוב כמובן לשמור על פרופורציות, ולהבין שמדובר בסך הכל על עץ, אך מצד שני יש להישאר קשובים לצרכי הילדים ובני המשפחה, ולא לזלזל בכאב המלווה את הכריתה.

לסיכום, כריתה של עץ משפחתי אהוב היא כורח המציאות, אך ניתן לרכך את הכאב בדרכים שונות. הכינו את בני המשפחה אל הכריתה, ערבו אותם בתהליך קבלת ההחלטות, וספרו להם מה עומד מאחורי ההחלטה. אל תשאירו את הילדים להתמודד לבד עם הכריתה, ותנו להם מרחב לצורך שימור הזיכרון.



יום רביעי, 1 במאי 2013

מתי ומדוע מבצעים כריתת עצים?



כריתת עצים היא תהליך מורכב הדורש מיומנות של אנשי מקצוע. בנוסף, על מנת לכרות עצים יש צורך בכלים כבדים, תכנון ובדיקה של הנסיבות בשטח. זו הסיבה שלא כל אחד יכול ורשאי לכרות עצים. יש צורך באישור מיוחד ובהסמכה, על מנת להציע שירות מן הסוג הזה. אך מתי נדרשת פעולת כריתה ומדוע בכלל מבצעים אותה? על מנת למצוא תשובות לשאלות הללו יש להכיר היטב את אופי העבודה.

כריתת עצים


בעוד גיזום הוא כריתה וחיתוך של ענפי עצים או צמחים, כריתה היא תהליך מורכב ומותר לפי החוק רק למי שמחזיק ברישיון מיוחד מטעם גורם מוסמך. את הגיזום של ענפים ועצים אפשר לבצע בגינה הפרטית או הציבורית ללא צורך ברישיון, אך כריתה על ידי גורמים ללא רישיון היא עבירה פלילית חמורה. "קרן קיימת לישראל" היא הגורם היחיד המוסמך על פי תקנות היערות למתן רישיונות בכל הארץ, למעט בתל אביב, בירושלים ובחיפה. בערים הגדולות הללו ישנו אגף בשם "שיפור פני העיר" המוסמך לרישיונות לכריתה בחצרות, בשדרות ובתחומים העירוניים בלבד.

אוכלוסייה, תשתיות וצורות נוף


ישנן מספר סיבות עיקריות לצורך בכריתת עצים במדינות העולם המערבי:

א. הגנה על האוכלוסייה – עצים גדולים בקרבת גנים, בתי ספר ופארקים יוצרים סכנה עבור ילדים ומשפחות. במהלך השנה ובעיקר בתקופת החורף נוטה מזג האוויר לפגוע בענפים ועשוי ליפול אל שטחי המחיה.

ב. פגיעה בתשתיות – מערכות חשמל, מים ותאורה יכולות להיפגע כתוצאה מעץ גדול מדי או ריבוי ענפים. גם התפשטות השורשים עשוייה להוות בעיה חמורה, להרים את הריצוף ולסתום את הביוב.

ג. צורת הנוף – עיריות רבות מפקחות על כריתת העצים לצורך שמירה על קו אסתטי אחיד. ניתן למצוא זאת בעיקר בשדרה ציבורית, בטיילת, בכיכרות ועוד.

כריתה של עץ בגינה הפרטית


סיבה נוספת לכריתת עצים לא קשורה לאינטרס הציבורי אלא לצורך פרטי בלבד. רבים שותלים עץ בגינה הפרטית מבלי לחשוב על ההשלכות לטווח הארוך. התוצאה היא התפשטות לא מבוקרת של השורשים, סכנה לבני המשפחה, צריכת משאבים ועודף. במצב כזה אסור לבעל הנכס והאדמה לכרות את העץ ללא רישיון. עליו לקבל אישור מפקיד היערות של העיר, ולפנות לבעל עסק שברשותו רישיון רלוונטי. מומלץ להימנע ממצב כזה ולהתייעץ מראש עם בעל מקצוע לפני ששותלים את העץ בגינה. תפקידו של איש המקצוע הוא להמליץ על העץ הנכון, על המיקום הנכון ועל התחזוקה שתמנע פגיעה עתידית.

ישראל היא מדינה המקפידה על החוק בכל הנוגע לכריתה וגיזום של עצים, וזאת בעיקר בשל מחסור בשטחים ירוקים ודרישה לשמירה על איכות הסביבה. חשוב לבדוק את ההכשרה והרישיון של חברות העוסקות בכריתה, לפנות אל בעלי מקצוע מנוסים לצורך התייעצות, ולקחת בחשבון את כל השיקולים לפני ששותלים עץ בגינה.

יום ראשון, 17 בפברואר 2013

כריתת עצים – סוף מעשה במחשבה תחילה



כריתת עצים היא פעולה שיש לבצע רק כשאין ברירה אחרת. זאת אולי לא לשונו המדויקת של החוק, אולם זאת בהחלט הרוח שלפיה נוהגים בישראל, ולא בכדי. בפוסט זה ננסה להבין מדוע, ובאילו מקרים הכריתה כן מותרת.

ההתייחסות לכריתת עצים בתנ"ך


כריתת עצים - אופק גיזום וכריתת עצים


כבר בספר הספרים שלנו, התנ"ך, כתוב, שאסור לכרות עצי פרי, אפילו לא במהלך מלחמה. זה קורה בספר דברים, פרק כ', פסוק י"ט: " כִּי-תָצוּר אֶל-עִיר יָמִים רַבִּים לְהִלָּחֵם עָלֶיהָ לְתָפְשָׂהּ, לֹא-תַשְׁחִית אֶת-עֵצָהּ לִנְדֹּחַ עָלָיו גַּרְזֶן--כִּי מִמֶּנּוּ תֹאכֵל, וְאֹתוֹ לֹא תִכְרֹת:  כִּי הָאָדָם עֵץ הַשָּׂדֶה, לָבֹא מִפָּנֶיךָ בַּמָּצוֹר". ההנחיה שנותן ה' לבני ישראל ברורה לגמרי: גם אם אתם צרים על אחת מערי האויב במטרה להשתלט עליה – את עצי הפרי אל תכרתו, כי הם אלה שיספקו לכם אוכל בשעת הקרב. למרות זאת, בספר מלכים ב' י"ג פסוק ט', מצווה אלישע על בני ישראל שהיו באותה עת במלחמה עם המואבים: "וְכָל עֵץ טוֹב תַּפִּילוּ וְכָל מַעְיְנֵי מַיִם תִּסְתֹּמוּ". כלומר: הפעם מותר לכם לבצע כריתת עצים כי הדבר חיוני להצלחתכם בקרב. לא מדובר, כמובן, בהנחיה גורפת שמבטלת את הוראתו של אלוהים, אולם במקרה המסוים הזה, כשהדבר היה חיוני להצלחה בקרב, קיבלו בני ישראל הוראה לעבור על הכלל.

פיקוח נפש דוחה שבת


ממש כמו שכאשר מדובר בפיקוח נפש יש היתר גם לאנשים מאמינים המקיימים את מצוות הדת לעבור עליהן (למשל: לנסוע לבית חולים בשבת אם יש מקרה דחוף), כך יש להתייחס לנושא של כריתת עצים. באופן עקרוני גורף אסור לעשות את זה, אבל אם יש פיקוח נפש – מותר, ואפילו חובה לכרות. אז מהם המקרים שבהם יש היתר לכרות עצים?

·         כשהעץ מסכן את הסביבה – הרבה פעמים עצים צומחים לגובה בכיוון של חוטי חשמל המותקנים באזור. במקרה כזה הם, כמובן, מהווים סכנה גדולה לסביבה, כי פגיעה שלהם בחוטי החשמל עלולה לגרום לשריפה. במקרה כזה ניתן לגזום את הענפים הנמצאים בקרבת הכבלים, אולם אם ענפים אלה ימשיכו לצמוח כל פעם לאותו כיוון ויהיה כל הזמן חשש לאסון, סביר מאוד להניח שיינתן היתר לכרות את העץ כולו, או להעתיק אותו למקום אחר. בהקשר זה נציין, כי גם עצים שמפריעים לתנועה או נמצאים בסכנת קריסה ומסכנים את עוברי האורח, את המכוניות ורכוש נוסף – מותר בדך כלל לכרות.

·         כשהעץ חולה לאורך זמן – עצים חולים שהטיפול שניתן להם לא מצליח להבריא אותם, עלולים להוות סכנה גדולה לעצים שלידם. במקרה כזה כשרואים שהעץ לא מבריא מבצעים בדרך כלל כריתת עצים, כי עדיף שעץ אחד ייכרת מאשר שיצטרכו, בסופו של דבר, לכרות את כל העצים שנמצאים באזור.

·         כשהעץ מפריע לבנייה – נכון, זה אולי נשמע פחות ידידותי לסביבה, אבל בדרך כלל מותר לכרות גם עצים שמפריעים לבניית מבנים שונים. למרות זאת, הרבה פעמים בוחרים לבצע העתקה של עצים כאלה, על מנת לאפשר להם להמשיך לצמוח במקום אחר.

בכל מקרה אחר אסור לבצע כריתת עצים, גם לא אם מדובר בכאלה הצומחים בשטח הפרטי שלנו. אפשר לבצע גיזום, אפשר לעצב, אבל לכרות אסור. אם רוצים לקבל היתר כריתה מיוחד, יש לפנות אל הקרן הקיימת לישראל ולפעול על פי הנחיותיה, על מנת לבחון אם אכן יש הצדקה לבצע כריתה.

אז רגע לפני שאתם מזמינים חברה המתמחה בכריתת עצים, בדקו היטב אם אכן יש לכם היתר לכרות, כי אם לא - אתם עוברים עבירה לכל דבר ומסתכנים בקנס כספי גדול ואפילו במאסר.

יום רביעי, 23 בינואר 2013

כריתת עצים והשפעתה על כלכלת העולם


 

כריתת עצים
כריתת עצים לא בכל  מחיר

"כשהעץ האחרון ימות, ימות גם האדם האחרון" כך אומרים. הכוונה היא לכך שללא עצים לא יוכל האדם להתקיים ולו לשנייה. העצים מספקים לאדם לא רק אוכל אלא גם תרופה לכל מיני מחלות ותורמים בפתרון של כל מיני בעיות שקשורות במזג האוויר בעולם כולו. העצים מאוד משמעותיים בחיי בני האדם וחשוב לתת מחשבה שנייה לפני כל פעולה של כריתת עצים. הרבה פעמים מתבצעת פעולה של כריתת העצים ללאמחשבה וללא מטרה ממוקדת.


הקשר שבין עצים ושינוי אקלים

המלחמה נגד שינויי אקלים והשפעתו על הסביבה ועל כלכלת העולם היא קשה מאוד. על אף שידוע כי יש שינויים קשים באזורים מסויימים בעולם, למשל באפריקה, עדיין נאבקים על כך שיכניסו את זה למודעות של האנשים על ידי חינוך בבתי הספר ואחת המסקנות היא כמובן שידוע כי כריתת עצים משליכה ישירות על שינויי האקלים הללו. כריתת עצים שלא לצורך, מביאה בין היתר להתחממות גלובאלית. במפגש פסגה בין 300 מדענים וקבוצות פעילות, נאמר כי אם נאבד את היערות, נפסיד בקרב נגד שינויי האקלים והשפעתו.

מסקנה

אדם לא יכול להתקיים ללא עצים כיוון שלעצים יש פתרונות לבעיות של בני האדם אך באותה נשימה יש להבין את החשיבות של השימוש בעצים למען קיומנו. כריתת עצים היא פעולה שהינה בלתי נמנעת אך כמובן שיש לבצע אותה לאחר בדיקה ומחשבה.