יום שלישי, 18 ביוני 2013

כריתת עצים מתוך פרספקטיבה של פעילים ירוקים


פעילי איכות הסביבה אינם בעד כריתת עצים, ואף מצהירים על כך בכל הזדמנות. אחד העקרונות החשובים ביותר של הפעילים הוא שמירה על מצב הסביבה הקיים, עם מינימום התערבות של בני האדם. הפעילים נוקטים צעדים בירוקרטיים, מחאתיים ולעיתים אפילו אנרכיסטיים, על מנת למנוע כריתת עצים. בנוסף, ניתן לראות פעילות של ארגוני איכות סביבה במקומות שונים בעולם. עד לפני מספר שנים התקשו הפעילים להגיע אל ערבות דרום אמריקה או מרחבי אוסטרליה, אך כיום כבר מדובר על חלק בלתי נפרד מפריסת הפעילות שלהם.

כריתת עצים - אופק גיזום



למרות האמור לעיל, הבעיה העיקרית של פעילים ירוקים עם כריתת עצים היא הפרת האיזון האקולוגי. בניגוד למה שנהוג לחשוב, ברוב הארגונים הירוקים הסטנדרטיים לא חל איסור גורף על כריתה, וזאת בשל מספר סיבות:

א. בטיחות - גם בארגונים הירוקים יודעים היטב שעצים עשויים להוות מפגע בטיחותי. עם כל הכבוד לסביבה ולבעלי החיים, מפגעים בטיחותיים הנוצרים כתוצאה מעץ מט ליפול או בעצים הסמוכים לכבלים חשמליים מחייבים טיפול מהיר. גם עצים רקובים הם סכנה לציבור, ולכן הארגונים הירוקים לוקחים זאת בחשבון.

ב. מזיקים - פעילים ירוקים מבינים היטב כי ישנם מזיקי עצים אשר יכולים לסכן את בני האדם. מזיקים אלו אינם מרפים מן העץ, ולא ניתן להעביר אותם ממקום למקום. לאחר קבלת אישור מפקיד היערות של הקרן הקיימת לישראל ניתן לפקח על הכריתה, להבטיח מינימום של פגיעה בסביבה, ואף לאפשר צמיחה של עצים חדשים.

ג. מחלות - פעילים ירוקים מכירים את הטבע טוב יותר מרוב האנשים, ולכן לוקחים בחשבון את הנושא של מחלות. ישנם סוגים מסוימים של עצים חולים אשר אותם לא ניתן לרפא. יתרה על כך, עצים אלו מהווים סכנה עבור עצים אחרים, ולכן הכריתה היא הפעילות הסביבתית המומלצת ביותר. אבסורד עד כמה שזה נשמע, כריתה היא חלק בלתי נפרד מהשמירה על הטבע, במידה והיא מתבצעת בצורה נכונה ומבוקרת.


קבלת אישורים לכריתה ושמירה על אינטרס משותף



בכל הנוגע לפעילות הכריתה והגיזום בישראל, קק"ל היא זו שאחראית על מתן אישורים. לא מדובר על תחום פרוץ וישנו מעקב אדוק אחר פעולותיהם של כורתים ללא הסמכה או רישיון. יש לציין, כי במקרים של קינון עטלפים, חדירת שורשים למערכת הביוב או הסתרה של השמש לא מתקבל אישור כריתה ומסתפקים בגיזום בלבד. מערכת היחסים המשולשת הזו בין הקרן הקיימת לישראל, פעילי איכות הסביבה והתושבים מעידה על סולידריות ועל אינטרס משותף.


היחס של פעילים ירוקים אל כריתת עצים מגוון יותר מכפי שנהוג לחשוב. סביר להניח כי גם בעתיד יעלו לדיון סוגיות סוערות לגבי כריתה של עץ כזה או אחר, אך בסופו של דבר אפשר להיות אופטימיים, ולמצוא דרכים לשמירה על הרמוניה.

אין תגובות:

הוסף רשומת תגובה