יום שני, 26 במאי 2014

עובדות שלא ידעתם על מפעיל מנוף


תקנות הבטיחות בעבודה דורשות שהפעלת מנוף תתבצע רק על ידי עגורנאי מוסמך, המחזיק בתעודה תקפה מסוג ודרגת עומס מתאימים. במכונות הרמה אחרות המפעיל נדרש במינוי אולם להפעלת מנוף יש מעמד מיוחד.
ראשית, מנוף הוא כלי עבודה מורכב המחייב התמצאות, ניסיון והכשרה. שנית, באמצעות מנוף ניתן להרים משקלים כבדים בצורה לא קונבנציונאלית. עבודות עם מנוף מתבצעות במגזר הפרטי ונפוצות גם בצה"ל.

מפעיל מנוף

לא רק דרגת רישיון אחת


להלן מספר עובדות שרובנו לא יודעים על מפעילי מנוף:

-          יש 4 דרגות רישיון עבור הפעלת מנוף
-          משרד התעסוקה, המסחר והתעשייה הוא האחראי על מתן רישיון עבור הפעלת מנוף
-          רישיון הפעלת מנוף מחולק לפי דרגות עומס וסוגים ציוד
-          ניתן לקבל רישיון להפעלת מנוף רק מגיל 18 ומעלה
-          על מנת להתקבל לקורס עגורני צריח ונייד נדרשים למעלה מ-80 שעות של ניסיון בצמוד למפעיל עגורן מוסמך
-          כל מפעיל עגורן הוא גם אתת
-          מפעיל מנוף אינו חייב ברישיון נהיגה
-          רופא תעסוקתי מאשר הגשת בקשה עבור רישיון להפעלת מנוף
-          חידוש רישיון מפעיל מנוף מתבצע לאחר מתן הצהרת בריאות

איך מתקבלים לקורס?


על מנת להתקבל לקורס עגורנאים או אתתים ולהחזיק ברישיון הרלוונטי עבור הפעלת מנוף יש צורך בהגשה של שני טפסים. הטופס הראשון הוא בקשה להסמכה ובו יש למלא את פרטי המועמד, תוך ציון אישור על קיום סטאז'. הטופס השני אמור להיות חתום על ידי רופא תעסוקתי. תפקידו של הרופא לאשר את התאמת המועמד לתחום הפעלת עגורנים מבחינה בריאותית.


לסיכום, מפעיל מנוף הוא מקצוע רגיש המבוסס על שעות רבות של התנסות. המפעיל עובד בסביבה דינאמית ולוקח חלק פעיל בפרויקטים של בנייה, שיפוצים, שינוע ועוד. 

אתם מפעילים מנוף ומעונינים להשכיר?

יום שני, 19 במאי 2014

מתי יש לבצע כרסום שורשים עם מכרסמת?


מכרסמת היא מכונה ייעודית המאפשרת כרסום מסודר, בטוח, מהיר ויעיל של גדמים ושורשים. מטרת הכרסום היא הנמכה של גדמי עצים ושורשים הבולטים מן הקרקע ועלולים להפוך למכשול עבור הציבור הרחב. בנוסף, המכרסמת יעילה עבור כרסום גדמי עצים הנמצאים עד 30 ס"מ מתחת לפני הקרקע. היא אידיאלית במדרכות, גינות פרטיות וציבוריות, שטחים פתוחים, כבישים, מושבים, קיבוצים ועוד.

לא ניתן לבצע כרסום של שורשים ללא אמצעים ייעודיים והפעלתם מבוססת על ניסיון ומיומנות. אפשר לזהות את הצורך בכרסום שורשים עם מכרסמת כאשר המצב הקיים בשטח אינו מאפשר נסיעה של כלי רכב או הליכה ברגל, ובעת העדפה לעיצוב דקורטיבי מסוים.

כרסום לצורך הכנת הקרקע


יש עוד מספר סיטואציות בהן כדאי להתעניין לגבי כרסום שורשים עם מכרסמת:

-          יישור שטח לקראת בנייה או שיפוץ
-          הכנת קרקע להנחת אדמה עבור שתילה ופיתוח
-          הכנת קרקע ליישום משטחי דשא סינטטי
-          הענקת מראה שטוח ואסתטי עבור שטחים פרטיים וציבוריים

היעילות של כרסום שורשים עם מכרסמת תלויה במידה רבה במקצועיות אנשי העבודה המגיעים אל השטח. בשלב הראשון עליהם לפנות אבנים או גורמים אחרים שעלולים להפריע לפעילות המכרסמת. בשלב השני צריכים אנשי המקצוע להחליט על אופן היישום והכרסום. עליהם להתחשב בתנאי הסביבה, בסוג העץ הקיים ובעומק השורשים. במידה ומדובר על מצב חמור במיוחד של שורשים עמוקים, מכרסמת פשוטה לא תספיק ויש צורך בגיוס של ציוד מכני הנדסי כבד יותר.


החוק בישראל מחייב לעיתים קרובות שימוש במכרסמת לצורך כרסום שורשים. מכרסמת נחשבת לכלי יעיל ובטוח, באמצעותו ניתן להשיג תוצאות ללא פשרות. מכרסמת מופעלת על ידי עובדים מיומנים שעוברים הכשרה מיוחדת. מומלץ לברר לגבי שימוש במכרסמת ולנצל את יכולותיה בצורה נכונה. 

יום שני, 12 במאי 2014

דמותו של כורת עצים


כורת עצים הוא איש מקצוע הנדרש להתמודד עם שורה ארוכה של סיכונים. תפקידו של הכורת הוא להקפיד על כללי הבטיחות מבלי לגרום נזק לעצים. באמצעות פנייה אל כורת ניתן להזמין את אחד מבין השירותים הבאים:

-          כריתת עצים
-          גיזום עצים למטרות חקלאיות
-          עיצוב עצים לצרכים דקורטיביים
-          עקירה או העתקה של עצים בוגרים
-          הסרת גדמי עצים ושורשים בולטים
-          גיזום ופינוי עצים מסוכנים
-          כריתת פרדסים וחורשות
ע

דמותו של כורת עצים



הכריתה היא חלק בלתי נפרד משמירה על בריאות העץ. באמצעות כריתה נכונה ניתן להאריך את חייו, להבטיח את פוריותו ולמקסם את היעילות של פעולות הדברה חיצוניות. כורת עצים המגיע אל השטח מזהה בשלב הראשון את סוג העץ ובוחר בשיטת העבודה המתאימה עבור המשימה. רק לאחר מכן הכורת מערב את הלקוח, ומקבל הוראות מדויקות תוך הגדרה של צרכים ומטרות.

כורת, אוהב עצים?


בניגוד למה שנהוג לחשוב, כורת אינו מתנגד לפעולות ייעור או מבצע את פעולת הגיזום מתוך חוסר אהדה לסביבה ירוקה ומטופחת. ההיפך הוא הנכון: דמותו של הכורת מוכיחה כי מדובר על איש המקצוע היחיד המבין את המשמעות האמיתית של גיזום ועיצוב עצים. הכורת מביא לידי ביטוי יכולות, ניסיון ומיומנות הנצברת לאחר שנים של עבודה מעשית. כורת רואה עצים במצבי צבירה שונים ומציע את שירותיו עבור לקוחות במגזר הפרטי, החקלאי והמוסדי. רק באמצעות התייעצות עם כורת ניתן לקבל פרספקטיבה אמינה על מצבם של עצים בגינה הפרטית או בשטחים ציבוריים פתוחים.


לסיכום, דמותו של כורת עצים מורכבת ומבוססת על שילוב בין ידע תיאורטי וניסיון מקצועי. מומלץ לתאם פגישת ייעוץ עם כורת לפני קבלת החלטות על טיפול וגזימת עצים או יערות. 

יום שני, 5 במאי 2014

מי יכול להוציא רשיון מנוף?


קורס עגורן מקנה רשיון להפעלת מנוף ומאפשר השתלבות מהירה בשוק עבודה דינאמי ומאתגר. מפעילי עגורנים בישראל כפופים לחוקים הנאכפים על ידי משרד התעסוקה, המסחר והתעשייה. על פי החוק מותר להפעיל עגורן רק על ידי מפעיל מוסמך המחזיק בתעודה רשמית ותקפה מטעם רשויות ההסמכה. רשיון מנוף מחולק למספר קטגוריות על פי סוגים ודרגות עומס:

-          סוג א': עגורן צריח במשקל של עד 3 טון, עד 9 טון, עד 12 טון או ללא הגבלת עומס
-          סוג ב': עגורן נייד במשקל של עד 30 טון, עד 90 טון, עד 150 טון או ללא הגבלת עומס
-          סוג ג': עגורן שער עילי או גשר ללא תא מפעיל, או לחילופין עם תא מפעיל
-          סוג ד': עגורן להעמסה עצמית במשקל של עד 1 טון או ללא הגבלת עומס

אולי גם את יכולה להוציא רשיון למנוף?


על מנת לדעת איזה רישיון דרוש להפעלת מנוף יש לבדוק את סוג העגורן. ניתן לבצע את הבדיקה באמצעות מענה על שאלות כגון האם למנוף יש אנקול, האם הוא יכול להרים מטענים בעזרת הרמה, היכן מורכב האנקול, האם הוא חשמלי והאם הוא יכול להעמיס מטענים על ארגז הרכב. בנוסף, מנוף ללא אנקול בקצה שאינו יכול להרים מטענים בעזרת אביזר הרמה חיצוני נחשב "מכונת הרמה" והוא דורש מינוי בלבד.

דרישות קבלה בסיסיות



דרישות הקבלה עבור רשיון מנוף הן גיל 18 ומעלה, ניסיון מעשי של 80 שעות בצמוד למפעיל מוסמך, מבדק התאמה פסיכוטכני, בדיקת רופא תעסוקתי והשתתפות בועדת קבלה. קורס מפעילי עגורן נועד ללמד את הסטודנטים אודות מבנה הכלי, לנפק שיטות לחישוב משקלים ולספק נתונים על יציבות, חקיקה ועוד. עם תום הקורס נדרשים הסטודנטים לעבור בהצלחה מבחן עיוני ומעשי. 

ואולי אתם רוצים להיות גוזמי עצים?

יום שני, 28 באפריל 2014

סיבות לביצוע כריתת יערות


באמצעות כריתת יערות ניתן לספק חומרי גלם, להקים שטחי מחיה וליישם שורה של מטרות חקלאיות. פעולת הכריתה נקראת גם "בירוא יערות" והיא למעשה הפוכה מפעולת הייעור. היערות העיקריים שעוברים כריתה ברחבי העולם הם יערות הגשם. אלו הסיבות לכריתה:

1. הצורך בעצים עבור התעשייה הפרטית והעולמית
2. שימוש בעצים כרותים לצרכי הסקה
3. שימוש בקרקע לגידולי חקלאות
4. הפיכת שטחי יער לשטחי מרעה עבור בעלי חיים

כריתת יערות


על אף התנגדות של ארגונים ירוקים, יש מקרים בהם כריתה יכולה לתרום לאיכות הסביבה. כיום התגברה המודעות להסדרת הנושא של כריתה ורק אנשי מקצוע עם רישיון רלוונטי רשאים לבצע אותה. מעבר לכך, קיים קשר ברור בין כריתה לבין אפקט החממה. ההתחממות הגלובאלית מואצת לאחר תהליך של בירוא יערות והממשלות הגדולות הבינו כי עליהן להתערב בנעשה. בנוסף, ליערות הגשם חשיבות אקולוגית. יש זנים רבים של תרופות שמקורם ביערות הגשם והם מהווים בית גידול עבור מגוון של צמחים ובעלי חיים.

כריתת עצים פרטית


ברמה הפרטית ניתן לבצע כריתת יערות בשטחים ציבוריים פתוחים. ראשית, חשוב לשים דגש על ביצוע עבודות הכריתה על פי החוק ולאחר קבלת האישורים המתאימים מקק"ל. שנית, החברה המבצעת חייבת לשמור על בריאות העץ ובמידת האפשר להעתיקו למקום אחר. שלישית, הקפדה על בטיחות בעבודה רלוונטית הן עבור העובדים והן עבור הסביבה. לבסוף, עבודות כריתה מקצועיות מתבצעות תוך עמידה מדויקת בלוח הזמנים וכך מונעות נזקים לא רצויים.


הנושא של כריתת יערות רגיש ומורכב יותר מכפי שנהוג לחשוב. מדענים ואנשי מקצוע מובילים משקיעים משאבים רבים בפיתוח אלטרנטיבה לכריתה המונית של עצים ויערות, על מנת לתת מענה על צרכי האנושות מבלי לפגוע בעתיד כדור הארץ. 

יום שני, 21 באפריל 2014

מה זה גירדום?

אנשי מקצוע בתחום של כריתה וגיזום עצים מכירים היטב את המושג גירדום, אולם בציבור הרחב הוא פחות שכיח. במילים פשוטות ניתן לומר כי מדובר על פעולה של קיצור הגזע הראשי של העץ. ניתן לבצע את הפעולה הזו בחלקים המעוצבים של העץ אולם חשוב להקפיד על גיזום מועיל. גירדום לא מקצועי נחשב לכריתת עצים, מסוכן עבור העץ וגורם למותו.

גירדום


לאחר קיצור הגזע הראשי או הגזעים הראשיים בצורה מבוקרת ניתן להשתמש בגדם. השימוש הוא במסגרת פעולת "קידוד גזעים", שפירושו הפיכת הגדם לנסורת. גם כאן יש צורך במכשור מתאים וניסיון של אנשי מקצוע. 
את הנסורת ניתן ליישם במגוון שיטות תעשייתיות ומסחריות.

בחירת אנשי מקצוע עבור קיצור גזעים ראשיים


אדם פרטי אינו יכול לקצר לבדו את הגזע הראשי של העץ, ועליו לפנות אל חברה מקצועית העוסקת בתחום. אלו הקריטריונים שכדאי לבדוק טרם תחילת העבודה:

א. תפעול ציוד טכנולוגי – קיצור גזעים ראשיים מבוסס על תפעול מדויק של ציוד טכנולוגי ברמה הגבוהה ביותר. ציוד זה אחראי על בטיחות העובדים ומונע נזקים סביבתיים בלתי רצויים.
ב. שטח נקי – לאחר פעולת הכריתה אמורה החברה לשמור על שטח נקי ושטוח ככל האפשר. כך ניתן להפוך את השטח לפלטפורמה עבור מגרשים, אתרי בנייה, פארקים וכן הלאה.
ג. אמינות ויסודיות – לקוחות הקצה אינם מחזיקים בידע הדרוש על מנת לבצע את יעילות העבודה. יש לבחור אנשי מקצוע אמינים ויסודיים, המציבים בראש סדר העדיפויות את השימוש בשיטות מתקדמות לצורך כריתת הגזעים הראשיים של העץ. 


לסיכום, מטרתן העיקרית של פעולות גירדום היא יצירת נסורת. ניתן להשתמש בפעולות אלו גם לצרכים אחרים אולם בכל מקרה חשוב לשמור על מעורבות של אנשי מקצוע. 

יום שני, 7 באפריל 2014

מהו זחל טוואי התהלוכה ומדוע הוא גורם לאלרגיות קשות?


זחל "טוואי התהלוכה" המוכר גם בשם תהלוכן הוא סוג של עש. הוא משתייך למשפחת התהלוכניים ומאופיין במחזור חיים ייחודי ומלא של ביצה, זחל, גולם ובוגר. אפשר לזהות אותו לפי התכונות החיצוניות הבאות:

-          רוחב של 6-8 מ"מ
-          אורך של 10-20 מ"מ
-          צבע חום צהוב
-          כנפיים בצבע חום אפור

טוואי התהלוכה


בשלבי הזחל הידועים לנו כיום, ניתן לזהות אורך מירבי של 30-40 מ"מ בו הגוף מכוסה בשערות המכילות חומר ארסי. חומר זה יכול לגרום לצריבות ונפיחות בעור והוא בא לידי ביטוי בעיקר בקרב ילדים. ההטלה של הזחל חלה בחודשים ספטמבר-אוקטובר והבקיעה לאחר 6 שבועות, כאשר זו גם התקופה בה קיים הסיכון הגבוה ביותר לאלרגיות. עם ראשית האביב עוזבים הזחלים את העץ בשיירה ומתגלמים באדמה.

אילו מינים קיימים בישראל?


חוק עזר עירוני המותקן בערים שונות בישראל מחייב את בעלי הנכסים להדביר את הזחלים של טוואי התהלוכה, הקיימים בעיקר בתוך עצי אורן. מינים נוספים הקיימים בארץ ואותם כדאי להכיר כוללים את תהלוכן האלה ואת תהלוכן האלון.


תהלוכן האורן הוא הנפוץ והחשוב ביותר. צבע הזחל חום וגם הוא שייך למחלקת החרקים, מסדרת הפרפראים ומשפחת התהלוכניים. זו תולעת הניזונה ממחטי עץ האורן ובעיצומה של עונת ההתפתחות היא גורמת דלקות עור, דמע ודלקות עיניים שעלולות להיות מלוות בתחושה חזקה של גירוי. במקרה של נגיעה עם חלק גוף חשוף, יש לרחוץ את האיזור בכמות גדולה של מים זורמים. אם חלה החמרה רצוי לפנות לטיפול רפואי מוקדם ככל האפשר. במקרה של חדירת השערות לעין יש להגיע לבית חולים, ובכל מקרה מומלץ להימנע משפשוף ולהתרחק מכל מגע עם הזחל ועם קני זחל הנמצאים בתוך עצי אורן.

יום שני, 31 במרץ 2014

המדריך המלא עבור גיזום עץ זית


עצי זית משדרגים את הגינה הפרטית ומתאימים גם בשטחים ציבוריים. עם זאת, לעיתים קרובות אנו נאלצים לבצע גיזום עץ זית בצורה מקצועית ומסודרת. מומלץ לעקוב אחר ההנחיות הקבועות בחוק ולהיעזר בניסיון של חברות התמחות בנושא על מנת ליהנות מהגיזום, להבטיח את בריאות העץ ולהמשיך ליהנות ממנו לאורך שנים רבות.

גיזום עץ זית


גיזום מתאר את מכלול הפעולות הנעשות על גבי עצים במטרה לשנות את צורתם. ניתן לבצע את הגיזום על ידי חיזוק או ריסון התפתחות הענפים. המטרה של הגיזום היא לאפשר לעץ פוריות ואיכות, תוך עיכוב תהליכי התמותה. גיזום עץ מבטיח גם את המטרות הבאות:

-          מקסימום יבול תוך מינימום זמן
-          הפחתת לחות בתוך העץ
-          הקטנת הנגיעות במחלות ומזיקים
-          שיפור אחוזי חדירת אור השמש
-          עידוד צמיחה והתמיינות הפקעים
-          שיפור האפקטיביות של הדברת מזיקים

מה היא התקופה המתאימה עבור הגיזום?


גיזום עץ זית פופולארי בקרב מגדלי עצים המעוניינים לייעל את המסיק. עצים בעלי בקרה אמירית לא זקוקים לגיזום ולרוב יש להם מבנה בצורת פירמידה, אולם עצים המפתחים ענפים ארוכים תלויים בגיזום על פי קצב הצימוח. עצים צעירים הנשתלים בגינה לא מחייבים גיזום בתקופה הראשונה. החריגים היחידים הם כאשר השתיל הוא בעל ענפים ארוכים ושבירים, או כאשר ישנם ענפים היוצאים מתחת להרכבה בעצים מורכבים.


גיזום עץ זית מתבצע בעונת הלבלוב של סוף האביב, או בתקופת לבלוב פחות חזקה המתרחשת בסתיו. כל עצי ההדר זקוקים גם הם לגיזום בעונה זו אולם לעצי זית יש מעמד מיוחד הדורש מיומנות ושימוש בכלי עבודה ייעודיים. גיזום עצים אידיאלי כולל השארת ענפים חשובים ומתן צורה של נוף סימטרי ככל האפשר.