יום שני, 28 באפריל 2014

סיבות לביצוע כריתת יערות


באמצעות כריתת יערות ניתן לספק חומרי גלם, להקים שטחי מחיה וליישם שורה של מטרות חקלאיות. פעולת הכריתה נקראת גם "בירוא יערות" והיא למעשה הפוכה מפעולת הייעור. היערות העיקריים שעוברים כריתה ברחבי העולם הם יערות הגשם. אלו הסיבות לכריתה:

1. הצורך בעצים עבור התעשייה הפרטית והעולמית
2. שימוש בעצים כרותים לצרכי הסקה
3. שימוש בקרקע לגידולי חקלאות
4. הפיכת שטחי יער לשטחי מרעה עבור בעלי חיים

כריתת יערות


על אף התנגדות של ארגונים ירוקים, יש מקרים בהם כריתה יכולה לתרום לאיכות הסביבה. כיום התגברה המודעות להסדרת הנושא של כריתה ורק אנשי מקצוע עם רישיון רלוונטי רשאים לבצע אותה. מעבר לכך, קיים קשר ברור בין כריתה לבין אפקט החממה. ההתחממות הגלובאלית מואצת לאחר תהליך של בירוא יערות והממשלות הגדולות הבינו כי עליהן להתערב בנעשה. בנוסף, ליערות הגשם חשיבות אקולוגית. יש זנים רבים של תרופות שמקורם ביערות הגשם והם מהווים בית גידול עבור מגוון של צמחים ובעלי חיים.

כריתת עצים פרטית


ברמה הפרטית ניתן לבצע כריתת יערות בשטחים ציבוריים פתוחים. ראשית, חשוב לשים דגש על ביצוע עבודות הכריתה על פי החוק ולאחר קבלת האישורים המתאימים מקק"ל. שנית, החברה המבצעת חייבת לשמור על בריאות העץ ובמידת האפשר להעתיקו למקום אחר. שלישית, הקפדה על בטיחות בעבודה רלוונטית הן עבור העובדים והן עבור הסביבה. לבסוף, עבודות כריתה מקצועיות מתבצעות תוך עמידה מדויקת בלוח הזמנים וכך מונעות נזקים לא רצויים.


הנושא של כריתת יערות רגיש ומורכב יותר מכפי שנהוג לחשוב. מדענים ואנשי מקצוע מובילים משקיעים משאבים רבים בפיתוח אלטרנטיבה לכריתה המונית של עצים ויערות, על מנת לתת מענה על צרכי האנושות מבלי לפגוע בעתיד כדור הארץ. 

יום שני, 21 באפריל 2014

מה זה גירדום?

אנשי מקצוע בתחום של כריתה וגיזום עצים מכירים היטב את המושג גירדום, אולם בציבור הרחב הוא פחות שכיח. במילים פשוטות ניתן לומר כי מדובר על פעולה של קיצור הגזע הראשי של העץ. ניתן לבצע את הפעולה הזו בחלקים המעוצבים של העץ אולם חשוב להקפיד על גיזום מועיל. גירדום לא מקצועי נחשב לכריתת עצים, מסוכן עבור העץ וגורם למותו.

גירדום


לאחר קיצור הגזע הראשי או הגזעים הראשיים בצורה מבוקרת ניתן להשתמש בגדם. השימוש הוא במסגרת פעולת "קידוד גזעים", שפירושו הפיכת הגדם לנסורת. גם כאן יש צורך במכשור מתאים וניסיון של אנשי מקצוע. 
את הנסורת ניתן ליישם במגוון שיטות תעשייתיות ומסחריות.

בחירת אנשי מקצוע עבור קיצור גזעים ראשיים


אדם פרטי אינו יכול לקצר לבדו את הגזע הראשי של העץ, ועליו לפנות אל חברה מקצועית העוסקת בתחום. אלו הקריטריונים שכדאי לבדוק טרם תחילת העבודה:

א. תפעול ציוד טכנולוגי – קיצור גזעים ראשיים מבוסס על תפעול מדויק של ציוד טכנולוגי ברמה הגבוהה ביותר. ציוד זה אחראי על בטיחות העובדים ומונע נזקים סביבתיים בלתי רצויים.
ב. שטח נקי – לאחר פעולת הכריתה אמורה החברה לשמור על שטח נקי ושטוח ככל האפשר. כך ניתן להפוך את השטח לפלטפורמה עבור מגרשים, אתרי בנייה, פארקים וכן הלאה.
ג. אמינות ויסודיות – לקוחות הקצה אינם מחזיקים בידע הדרוש על מנת לבצע את יעילות העבודה. יש לבחור אנשי מקצוע אמינים ויסודיים, המציבים בראש סדר העדיפויות את השימוש בשיטות מתקדמות לצורך כריתת הגזעים הראשיים של העץ. 


לסיכום, מטרתן העיקרית של פעולות גירדום היא יצירת נסורת. ניתן להשתמש בפעולות אלו גם לצרכים אחרים אולם בכל מקרה חשוב לשמור על מעורבות של אנשי מקצוע. 

יום שני, 7 באפריל 2014

מהו זחל טוואי התהלוכה ומדוע הוא גורם לאלרגיות קשות?


זחל "טוואי התהלוכה" המוכר גם בשם תהלוכן הוא סוג של עש. הוא משתייך למשפחת התהלוכניים ומאופיין במחזור חיים ייחודי ומלא של ביצה, זחל, גולם ובוגר. אפשר לזהות אותו לפי התכונות החיצוניות הבאות:

-          רוחב של 6-8 מ"מ
-          אורך של 10-20 מ"מ
-          צבע חום צהוב
-          כנפיים בצבע חום אפור

טוואי התהלוכה


בשלבי הזחל הידועים לנו כיום, ניתן לזהות אורך מירבי של 30-40 מ"מ בו הגוף מכוסה בשערות המכילות חומר ארסי. חומר זה יכול לגרום לצריבות ונפיחות בעור והוא בא לידי ביטוי בעיקר בקרב ילדים. ההטלה של הזחל חלה בחודשים ספטמבר-אוקטובר והבקיעה לאחר 6 שבועות, כאשר זו גם התקופה בה קיים הסיכון הגבוה ביותר לאלרגיות. עם ראשית האביב עוזבים הזחלים את העץ בשיירה ומתגלמים באדמה.

אילו מינים קיימים בישראל?


חוק עזר עירוני המותקן בערים שונות בישראל מחייב את בעלי הנכסים להדביר את הזחלים של טוואי התהלוכה, הקיימים בעיקר בתוך עצי אורן. מינים נוספים הקיימים בארץ ואותם כדאי להכיר כוללים את תהלוכן האלה ואת תהלוכן האלון.


תהלוכן האורן הוא הנפוץ והחשוב ביותר. צבע הזחל חום וגם הוא שייך למחלקת החרקים, מסדרת הפרפראים ומשפחת התהלוכניים. זו תולעת הניזונה ממחטי עץ האורן ובעיצומה של עונת ההתפתחות היא גורמת דלקות עור, דמע ודלקות עיניים שעלולות להיות מלוות בתחושה חזקה של גירוי. במקרה של נגיעה עם חלק גוף חשוף, יש לרחוץ את האיזור בכמות גדולה של מים זורמים. אם חלה החמרה רצוי לפנות לטיפול רפואי מוקדם ככל האפשר. במקרה של חדירת השערות לעין יש להגיע לבית חולים, ובכל מקרה מומלץ להימנע משפשוף ולהתרחק מכל מגע עם הזחל ועם קני זחל הנמצאים בתוך עצי אורן.