יום רביעי, 29 במאי 2013

כך תבצעו כריתה של עץ משפחתי אהוב


כריתת עצים היא פעולה המלווה את האדם משחר האנושות. בני אדם זקוקים לסביבה מסוימת על מנת לקיים את החיים שלהם, ולכן נדרשים להתמודד בין היתר עם צמחיה, עצים וענפים מסוכנים. יחד עם זאת, לעיתים כריתה של עץ כוללת לא מעט שיקולים רגשיים. כריתת עץ משפחתי אהוב הנמצא בחצר של הבית או בכניסה לרחוב יכולה ליצור עוגמת נפש רבה, וזאת בשל מספר סיבות:
  • -          העץ מלווה אותנו שנים רבות
  • -          העץ הוא חלק בלתי נפרד מהנוף של השכונה
  • -          עצים מסבים אושר רב עבור ילדים המשתמשים בהם לצרכי משחק והנאה

מצד שני, חשוב לזכור שהכריתה של העץ תאפשר שמירה על בטיחות העוברים והשבים, תמנע תקלות בחשמל ובתשתיות המים, ותייצר סביבת מגורים מוגנת יותר. כל הסיבות הללו מעלות את השאלה איך מתמודדים עם כריתה של עץ משפחתי אהוב, והאם ניתן לשמר את זכרונו.


ההיסטוריה של העץ והמשפחה



הדרך הנכונה להתמודד עם כריתת עצים אהובים היא קודם כל להכין את בני המשפחה. אפשר לאסוף את הילדים סביב העץ, לקרוא על סוג העץ ומאפייניו, ולספר חוויות אישיות הקשורות אליו. במידה ומדובר על עץ אשר נמצא בסביבת המשפחה שנים רבות, מאוד מומלץ להזמין גם חברים ומכרים אשר רגילים להתארח בצילו של העץ. הכנות מהסוג הזה יקלו על הילדים להיפרד מהעץ, ויאפשרו גם להורים להתכונן אל היום שאחרי הכריתה.

כריתת עצים


עוד דרך אותה מומלץ לאמץ לקראת כריתת עצים אהובים היא להדגיש את היתרונות של הכריתה. אפשר להתייעץ עם אנשי מקצוע, להסביר לילדים עד כמה עץ פראי בחצר יכול להיות מסוכן, ולבקש מהם להציע פתרונות אחרים. בני המשפחה צריכים להיות שלמים עם ההחלטה לכרות את העץ, אך עדיין לייחס לו את החשיבות הראויה. בסופו של דבר, עצים הם חלק מהטבע וכל כריתה מלווה במידה מסוימת בויתור אישי.


שימור זיכרון לאחר כריתת עצים



מלבד הכנות לקראת הכריתה עצמה, ההתמודדות כוללת גם שימור של הזיכרון. ילדים שאוהבים לצייר ישמחו לתעד את מראה העץ, כאשר את התמונה ניתן לתלות בחצר או בתוך הבית. את המראה של עצים מאסיביים הנכרתים בצורה מקצועית ניתן לשמר בעזרת פינת זיכרון הכוללת אבנים, פרחים או שלט קטן. חשוב כמובן לשמור על פרופורציות, ולהבין שמדובר בסך הכל על עץ, אך מצד שני יש להישאר קשובים לצרכי הילדים ובני המשפחה, ולא לזלזל בכאב המלווה את הכריתה.

לסיכום, כריתה של עץ משפחתי אהוב היא כורח המציאות, אך ניתן לרכך את הכאב בדרכים שונות. הכינו את בני המשפחה אל הכריתה, ערבו אותם בתהליך קבלת ההחלטות, וספרו להם מה עומד מאחורי ההחלטה. אל תשאירו את הילדים להתמודד לבד עם הכריתה, ותנו להם מרחב לצורך שימור הזיכרון.



יום רביעי, 1 במאי 2013

מתי ומדוע מבצעים כריתת עצים?



כריתת עצים היא תהליך מורכב הדורש מיומנות של אנשי מקצוע. בנוסף, על מנת לכרות עצים יש צורך בכלים כבדים, תכנון ובדיקה של הנסיבות בשטח. זו הסיבה שלא כל אחד יכול ורשאי לכרות עצים. יש צורך באישור מיוחד ובהסמכה, על מנת להציע שירות מן הסוג הזה. אך מתי נדרשת פעולת כריתה ומדוע בכלל מבצעים אותה? על מנת למצוא תשובות לשאלות הללו יש להכיר היטב את אופי העבודה.

כריתת עצים


בעוד גיזום הוא כריתה וחיתוך של ענפי עצים או צמחים, כריתה היא תהליך מורכב ומותר לפי החוק רק למי שמחזיק ברישיון מיוחד מטעם גורם מוסמך. את הגיזום של ענפים ועצים אפשר לבצע בגינה הפרטית או הציבורית ללא צורך ברישיון, אך כריתה על ידי גורמים ללא רישיון היא עבירה פלילית חמורה. "קרן קיימת לישראל" היא הגורם היחיד המוסמך על פי תקנות היערות למתן רישיונות בכל הארץ, למעט בתל אביב, בירושלים ובחיפה. בערים הגדולות הללו ישנו אגף בשם "שיפור פני העיר" המוסמך לרישיונות לכריתה בחצרות, בשדרות ובתחומים העירוניים בלבד.

אוכלוסייה, תשתיות וצורות נוף


ישנן מספר סיבות עיקריות לצורך בכריתת עצים במדינות העולם המערבי:

א. הגנה על האוכלוסייה – עצים גדולים בקרבת גנים, בתי ספר ופארקים יוצרים סכנה עבור ילדים ומשפחות. במהלך השנה ובעיקר בתקופת החורף נוטה מזג האוויר לפגוע בענפים ועשוי ליפול אל שטחי המחיה.

ב. פגיעה בתשתיות – מערכות חשמל, מים ותאורה יכולות להיפגע כתוצאה מעץ גדול מדי או ריבוי ענפים. גם התפשטות השורשים עשוייה להוות בעיה חמורה, להרים את הריצוף ולסתום את הביוב.

ג. צורת הנוף – עיריות רבות מפקחות על כריתת העצים לצורך שמירה על קו אסתטי אחיד. ניתן למצוא זאת בעיקר בשדרה ציבורית, בטיילת, בכיכרות ועוד.

כריתה של עץ בגינה הפרטית


סיבה נוספת לכריתת עצים לא קשורה לאינטרס הציבורי אלא לצורך פרטי בלבד. רבים שותלים עץ בגינה הפרטית מבלי לחשוב על ההשלכות לטווח הארוך. התוצאה היא התפשטות לא מבוקרת של השורשים, סכנה לבני המשפחה, צריכת משאבים ועודף. במצב כזה אסור לבעל הנכס והאדמה לכרות את העץ ללא רישיון. עליו לקבל אישור מפקיד היערות של העיר, ולפנות לבעל עסק שברשותו רישיון רלוונטי. מומלץ להימנע ממצב כזה ולהתייעץ מראש עם בעל מקצוע לפני ששותלים את העץ בגינה. תפקידו של איש המקצוע הוא להמליץ על העץ הנכון, על המיקום הנכון ועל התחזוקה שתמנע פגיעה עתידית.

ישראל היא מדינה המקפידה על החוק בכל הנוגע לכריתה וגיזום של עצים, וזאת בעיקר בשל מחסור בשטחים ירוקים ודרישה לשמירה על איכות הסביבה. חשוב לבדוק את ההכשרה והרישיון של חברות העוסקות בכריתה, לפנות אל בעלי מקצוע מנוסים לצורך התייעצות, ולקחת בחשבון את כל השיקולים לפני ששותלים עץ בגינה.